Kinderen, verbondenheid en technologie

"Als we elkaar aan de telefoon spréken, dan is er écht contact", zei mijn oudste dochtertje mij, toen ik haar voor het laatst aan de telefoon had. We hadden het over communiceren met elkaar, als je wat verder uit elkaars buurt woont. Wat doe je dan, als je contact met elkaar wil hebben? Ga je "Appen"? mailen? SMS'en? of een boodschap doorgeven? Alles op Facebook, Twitter of een ander Social Media Platform zetten? Ga je een kaartje sturen of een eCard? Of ga je een brief schrijven? Wow... dat is lang geleden.

Nee, zegt mijn dochtertje: "Je moet elkaar gewoon spréken en elkaars stem horen en voelen, want dan pas weet je dat het contact écht is."

Een behoorlijke wijsheid voor een meisje van nog net geen 10 jaar oud.

Ze heeft méér dan in de gaten, dat je op zich wel contact met elkaar hebt als je "Appt", SMSt of iets dergelijks, maar dat je als je elkaar spréékt daadwerkelijk op dat moment met elkaar verbonden bent.

Ik vind dat in deze tijd van digitale en sociale media het contact met elkaar hebben al snel verwordt tot iets vreemds oppervlakkigs. Het lijkt wel een soort concept te worden dat je aan en uit kunt zetten. Mocht je onverhoopt géén gebruik maken van al die social media, dan kan dat ook nog wel eens heel on-sociaal overkomen. Het moet niet vreemder worden.

Wanneer heb je nu écht contact met elkaar?

Ik ben blij, dat mijn dochterje uit zichzelf in de gaten heeft, dat er blijkbaar zoiets bestaat als een "inter-menselijke facade". Ze begrijpt, dat er blijkbaar meerdere manieren van "contact hebben" met elkaar zijn en dat die manieren qua "verbondenheid" nogal van elkaar kunnen verschillen. Die "inter-menselijke facade" zorgt voor een illusie waar iedereen elke dag tegenaan kijkt en waar iedereen op één of andere manier mee moet zien te dealen. Dat kan alleen maar op een manier die bij hem of haar past - nogal persoonlijk dus. 

Mijn dochtertje heeft daar gelukkig een mening over en ze kan die mening ook nog eens goed verwoorden. Dat is voor mij (als vader die werkzaam is in de creatieve, spirituele én technologische hoek) een hele geruststelling.

Dan zijn al die smartphones, tablets, phablets en bijhorende ondersteunende Apps en technologieën toch wel weer heel handige stukken gereedschap, waarmee je contact met elkaar kunt hebben.

Kleine meid: zet hem op en máák wat van deze wereld!

Papa